Noua guvernanţă economică europeană reprezintă, de fapt, o formă îmbunătăţită a vechii guvernanţe, a declarat Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale al României (BNR), în cadrul conferinţei "România încotro? Evaluări Europene şi Implicaţii asupra României".
Această formă include promisiuni de respectare a criteriilor de convergenţă stipulate în Tratatul de la Maastricht şi penalizări pentru încălcarea lor, mecanisme care până acum au lipsit, a precizat domnia sa. Valentin Lazea consideră că cedarea de suveranitate este inevitabilă pentru statele europene care doresc o garantare "la comun" a datoriilor. Ţările care refuză au opţiunea fie să nu se îndatoreze, fie să nu pretindă ca alte state să garanteze pentru ele la contractarea de împrumuturi, potrivit economistului şef al BNR.
Domnia sa a declarat că bunăstarea percepută în anii 2007 şi 2008 s-a bazat pe o serie de dezechilibre care au privit transferul de resurse dinspre exteriorul ţării către interior, transferul de fonduri dinspre cei care le pun la dispoziţia băncilor către cei care accesează credite, precum şi transferul între generaţii, respectiv sacrificarea bunăstării generaţiilor viitoare prin îndatorarea celei prezente. Îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici reprezintă o evoluţie pozitivă pentru ţara noastră, având în vedere că macrostabilitatea unei ţări este urmărită de o mulţime de actori, printre care Fondul Monetar Internaţional şi pieţele financiare, potrivit lui Valentin Lazea.
ALEXANDRU SÂRBU Noua guvernanţă economică europeană reprezintă, de fapt, o formă îmbunătăţită a vechii guvernanţe, a declarat Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale al României (BNR), în cadrul conferinţei "România încotro? Evaluări Europene şi Implicaţii asupra României".
Această formă include promisiuni de respectare a criteriilor de convergenţă stipulate în Tratatul