Bancpost, situata in topul primelor zece banci de pe piata si care ar urma sa fuzioneze cu Alpha Bank la nivel local, intentioneaza sa isi creasca volumul de finantari adresate microintreprinderilor, unul dintre sectoarele cele mai lovite de criza si unde nevoia de capital rulant este vitala.
Planul de crestere al bancii elene pe acest segment, adica al firmelor cu o cifra de afaceri de pana la 2 mil. euro pe an, se concentreaza pe o extindere a pachetului de servicii destinat clientilor existenti in portofoliul bancii cu produse de creditare si din zona de tranzactionare.
“Nivelul confortabil al veniturilor pe acest segment, atat pe credite cat si din tranzactii, face ca segmentul pe ansamblu sa nu fie generator de pierderi (in businessul unei banci – n.r.). Acest segment a fost lovit puternic de criza, mult mai puternic decat cel al persoanelor fizice, si ar fi meritat un sprijin mult mai mare din partea bancilor si a statului”, afirma Ana Cernat, Executive manager pentru Small Business Banking Sector in cadrul Bancpost, pozitie din care are pe mana divizia de companii mici si persoane fizice autorizate (PFA), respectiv peste 10% din activele totale ale bancii. La finele lunii septembrie a anului trecut, activele totale ale Bancpost se ridicau la valoarea de 4,57 mld. euro.
Bancherul confirma astfel semnalele date la finele anului trecut de catre Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, care spunea ca in Romania numai 14 – 16% dintre IMM-uri sunt creditate de catre banci fata de o medie de 70% la nivelul Uniunii Europene, sugerand ca nu exista o deschidere suficienta a creditorilor catre acest segment important din economie.
Pana acum in programul guvernamental Mihail Kogalniceanu destinat finantarii IMM-urilor, din cei 3.800 de clienti insc