Demisia lui Emil Boc ar putea fi o avertizare pentru politicienii est-europeni, în timp ce protestele din România arată o schimbare de viziune a cetăţenilor din fostele state comuniste, susţine un cercetător român din Statele Unite, într-un comentariu publicat în ediţia online a Financial Times.
Comentând un articol publicat luni pe blogul cotidianului economic britanic şi intitulat "România: Băsescu aruncă zarurile", Cornel Ban, doctor în relaţii internaţionale şi politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA, susţine că, într-adevăr, demisia premierului român Emil Boc este mai degrabă rezultatul calculului electoral calm decât al panicii în faţa protestelor populare. "Dar acest lucru are o semnificaţie mai extinsă, deoarece ar putea fi canarul din mină pentru regiune", afirmă el.
Potrivit lui Ban, această demisie ar putea semnala că preţul social al austerităţii şi privatizarea unor servicii de bază nu mai pot fi ignorate de politicienii est-europeni în această perioadă în care împrumuturile şi emigrarea nu mai reprezintă soluţii viabile pentru cetăţenii din statele postcomuniste.
În al doilea rând, protestele au servit nu numai ca supapă pentru frustrarea antiguvernamentală, ci şi ca loc de deliberare în legătură cu reformele necesare. Aceste deliberări au permis apariţia pe scena societăţii civile a primelor organizaţii cu origini de stânga din România şi a unor reţele a căror diversitate şi critică a varietăţii capitalismului din România au luat prin surprindere autorităţile.
Cornel Ban a absolvit doctoratul la Universitatea din Maryland cu disertaţia "Neoliberalismul în transformare: Idei şi schimbări economice în Spania şi Romania". Ban este director adjunct al Programului Studii de Dezvoltare la Institutul Watson pentru studii Internaţionale din cadrul Universităţii Brown din Rhode Island.
Demisia lui Emil Boc