În anul 2011 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 1,3%, adică cu aproximativ 11.635 de tone, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS).
Cea mai mare scădere a producţiei în anul 2011 faţă de anul 2010 poate fi menţionată la unt cu 347 de tone (-3,6%), urmată de brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (94,2% din producţia totală de brânzeturi) cu 1.957 de tone (-3,1%).
În anul 2011 producţia a crescut la smântână de consum cu 477 de tone (+1,0%), iar cantitatea de lapte de consum şi cantitatea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) au rămas aproximativ egale cu cele obţinute în anul 2010.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna decembrie 2011 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 7321 tone (+12,5%).
Producţia de unt în luna decembrie 2011 s-a menţinut aproximativ egală cu cea realizată în luna decembrie 2010.
Principalele produse lactate la care producţia a scăzut în luna decembrie 2011 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2010 sunt: lapte de consum cu 937 tone (-4,8%), smântână de consum cu 121 tone (-2,7%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 267 tone (-2,5%) şi brânzeturi cu 102 tone (-2,2%).