Comisia Europeană face bilanţul funcţionarilor români şi bulgari atraşi la Bruxelles. Cum arată acest bilanţ?
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:
Comisia Europeană a anunţat miercuri cu mândrie nu doar că a atins ţinta de recrutare a funcţionarilor din cele mai noi state membre, dar că a şi depăşit-o. Comisia a recrutat 478 de bulgari şi 727 de români, depăşind cu 23,3% (228 de recrutări) ţinta globală urmărită în materie de recrutare. Mihaela Gherghişan: Comisia Europeană a recrutat 478 de bulgari şi 727 de români
Comisia s-a angajat să recruteze în total 977 de resortisanţi din România şi Bulgaria pentru posturi de funcţionari şi de agenţi temporari. Acest obiectiv se spune că a fost atins respectându-se perioada de tranziție stabilită pentru România şi Bulgaria, care s-a încheiat la 31 decembrie 2011. Cu totul, au fost de fapt angajaţi mai mulţi, mai exact 1205.
Această perioadă de tranziţie a însemnat, de fapt, favorizarea recrutării românilor şi bulgarilor prin suspendarea temporară a normelor obişnuite care interzic discriminarea pe bază de naţionalitate. În acest fel s-a asigurat recrutarea rapidă a resortisanţilor din noile state membre.
Aceste ţinte au fost calculate în raport cu numărul de locuitori ai fiecărei ţări, cu ponderea voturilor în Consiliu şi numărul de locuri în Parlamentul European.
De asemenea, recrutarea pentru UE2 (România şi Bulgaria) a îmbunătăţit considerabil echilibrul între bărbaţi şi femei la nivelul cadrelor de conducere.
Comisia Europeană face bilanţul funcţionarilor români şi bulgari atraşi la Bruxelles. Cum arată acest bilanţ?
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:
Comisia Europeană a anunţat miercuri cu mândrie nu doar că a atins ţinta de recrutare a funcţionarilor din cele mai noi state membre, dar că a şi depăşit-o. Comisia a recruta