Raportul pe justitie al Comisiei Europene "reflecta in mod corect situatia de fapt" si puncteaza "neajunsuri de care membrii CSM sunt constienti", a declarat miercuri, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica. Raportul contine referinte negative in ce priveste activitatea CSM, facand o referire ce ar putea viza cazul judecatoarei de la ICCJ, Gabriela Barsan, care, desi anchetata pentru coruptie, si-a pastrat functia de presedinte al sectiei de contencios administrativ. Potrivit Alinei Ghica, "dispozitiile legale in vigoare la acel moment nu permiteau revocarea din functia de conducere sau suspendarea" judecatoarei. Aceeasi explicatie o da si fostul presedinte al CSM, Horatius Dumbrava, dar aminteste ca a cerut "personal in mod public demisia judecatorului in cauza".
HotNews.ro a prezentat pe larg, inca de marti seara, raportul tehnic al Comisiei Europene referitor la progresele facute de Romania in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare (MCV).
Raportul Comisiei aduce o noutate fata de rapoartele din anii precedenti: noteaza progrese in activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, apreciaza accelerarea judecarii dosarelor si recomanda continuarea reformelor la instanta suprema. Rapoartele anterioare criticau, de regula, absenta progreselor la Inalta Curte si la Consiliul Superior al Magistraturii. Activitatea DNA si ANI este ca de obicei apreciata ca eficienta.
In prezent, potrivit raportului, doar CSM mai primeste o bila neagra pentru modul in care a fost abordata problema magistratilor acuzati de fapte de coruptie, lasand se se inteleaga ca este vorba de cazul judecatoarei de la Inalta Curte, Gabriela Barsan, sefa sectiei de contencios administrativ.
Din raport: "cateva investigatii penale recente care au inclus magistrati cu vechime au afectat increderea publica in capacitatea Co