Ieri, ca în fiecare an de 7 februarie, europenii au sărbătorit Ziua Siguranţei pe Internet. Este un alt pretext pentru a le aminti tuturor că, internetul, pe cât este de benefic, pe atât poate fi şi dăunător dacă nu ştim cum să-l folosim. Internetul este locul unde putem găsi chiar orice: de la informaţii, la produse, la prieteni şi chiar la iubiţi. Reţelele de socializare sunt cele mai populare portaluri pe care, în special tinerii, însă şi copiii şi adulţii, se găsesc cel mai des. „Petrec pe zi cam 4-6 ore pe internet”, ne spune o adolescentă de 16 ani. Însă adolescenţa este doar una din vârstele de care internetul s-a prins şi nu-i mai dă drumul. „Când eram în clasa a V-a nu găseam internetul frumos. Acum îmi place să vorbesc cu prietenii mei, pentru că e mai simplu decât la telefon”, ne spune Ana, o fetiţă de 10 ani. La polul opus, tot mai multe pensionare dau „Log” în pe reţelele de socializare şi pe Yahoo Messenger, pentru a sta conectaţi cu fiii sau nepoţii din străinătate.
„Internetul
te poate aliena”
Facebook, Tweeter, HI5 sau MySpace sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute reţele de socializare pe care îşi petrece timpul o mare parte a populaţiei. Pentru foarte mulţi dintre noi, internetul ţine locul unei ieşiri în oraş cu prietenii, unei întâlniri amoroase sau unei seri în familie. Ceea ce e îngrijorător, însă, este că, în ziua de azi, caracterul copiilor mai ales, este influenţat de conexiunea la internet. „Statul nelimitat pe internet duce la o înstrăinare de tip socio afectiv. Copiii nu mai învaţă cum să relaţioneze sănătos, emoţional, cu cei din jurul său”, ne-a declarat Mirela Iordache, consilier şcolar.
Copiii sunt marcaţi negativ de unele lucruri găsite pe internet peste care dau, poate, fără intenţie, lucruri despre care
n-ar fi ştiut sau n-ar fi avut acces decât de la o anumită vârstă.
O bursă