"Descoperirea unei copii a celebrului tablou Mona Lisa de Leonardo da Vinci, copie realizată, probabil, de elevul său favorit, ne-a reamintit nu doar de puterea și importanța continuă a artei în societatea noastră, dar și de faptul că, deși europenii sunt talentați și competenți, ei suferă, în prezent, de o cronică lipsă de încredere". Aceasta este legătura dintre criza zonei euro, şi este totodată o imagine ilustrativă pentru degringolada şi neînţelegerile care domină acum Europa, în viziunea cunoscutului editorialist al publicaţiei britanice „Sunday Times”, care tot în artă vede şi răspunsurile.
Acesta ne îndeamnă să vizităm muzeele și galeriile de artă, teatrele și sălile de concerte, pentru a recâștiga aprecierea față de ceea ce reprezintă, cu adevărat, Europa și cultura europeană, cultură care a unit popoarele acestui continent cu mult înainte de Uniunea Europeană.
Află aici mai multe informații despre prima copie cunoscută a celebrului tablou Mona Lisa de Leonardo Da Vinci
Conform lui Gill, această lipsă de încredere nu se limitează doar la sistemul bancar și de guvernanță, ci se extinde și asupra întregului sistem politic și a fabricii sociale a continentului. Astfel, alegerile din Franța oferă, chiar și după standardele de indiferență ale sistemului politic francez, o alegere între candidatul neatrăgător și cel plicticos. Marea Britanie se fisurează. Irlanda, Portugalia, Spania, Italia, și biata Grecie se prăbușesc. Noile democrații din estul și centrul Europei apelează din nou la lideri autoritari și la xenofobie. Angela Merkel, care dorea să fie Mary Poppins, dădaca Europei, arată mai mult ca Rosa Klebb, rivala lui James Bond din filmul „From Russia with Love”, consideră autorul în cadrul unui articol preluat de agenția de știri Bloomberg.
Analogie cu nava de croazieră Concordia
Tensiunile și oboseala vremurilor grele