România ar putea amâna tranzacţiile convenite în acordul cu FMI din cauza numărului mare de aprobări
Potrivit scrisorii de intenţie încheiate între Guvern şi FMI, pachetele de acţiuni ale companiilor de stat urmau să fie vândute în trei etape
Franks: Vom fi nevoiţi să mutăm unele companii mai jos pe lista privatizărilor
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat ieri că România ar putea amâna vânzarea de acţiuni la mai multe companii de stat în acest an, din cauza numărului mare de aprobări necesare din partea autorităţilor, procesul de avizare fiind mai îndelungat decât se estima.
Fără a spune la ce companii se referă, oficialul a precizat că statul va încerca să vândă acţiuni la alte companii înainte de o nouă tentativă de vânzare a pachetului de acţiuni la Petrom pe care nu a reuşit să-l listeze la Bursă printr-o ofertă secundară în vara anului trecut.
"Au fost câteva cazuri în care reformele nu sunt implementate aşa de rapid precum s-a anticipat şi vom fi nevoiţi să mutăm unele companii mai jos pe lista privatizărilor. Nu este o chestiune de angajament. Am ştiut întotdeauna că agenda reformelor companiilor de stat este extrem de ambiţioasă şi aveau să apară ceva întârzieri", a declarat pentru Bloomberg, citat de Mediafax, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Potrivit scrisorii de intenţie încheiate între Guvern şi FMI, pachetele de acţiuni ale companiilor de stat urmau să fie vândute în trei etape. Din primul grup fac parte Oltchim (vânzarea acţiunilor statului către un investitor strategic), Tarom (20% din acţiuni), Transelectrica (15% din acţiuni), Transgaz (15% din acţiuni), Poşta Română (20% din acţiuni), Cuprumin şi Romgaz (15% dintre titluri). Din al doilea grup fac parte Hidroelectrica (10% din acţiuni), Petrom (9,84% din acţiuni) şi CFR Marfă, iar din al treilea Electrica Serv (privatizarea