Arta cere sacrificii! Actorii din "Centurion" au înfruntat iarna scoţiană numai în vopsea de război şi sandale
De la "Gladiator" încoace, filmele cu "togă şi sandale" au devenit specialitatea britanicilor. În "Centurion", povestea unei legiuni dispărute misterios pe teritoriul Scoţiei de astăzi, apar mai multe săbii decît sandale. "Iar soldaţii romani nu merg încoace şi-ncolo declamînd diverse lucruri, cum am putea crede. Beau, înjură şi vorbesc cam ca soldaţii din zilele noastre", anunţa site-ul "Film4.com".
Scoţienii, nişte mayaşi!
Regizorul Neil Marshall, profesionist al scenariilor apocaliptice, spune că nu şi-a propus să reconstituie exact episodul dispariţiei Legiunii a IX-a Hispana Triumphalis la graniţa de nord a Imperiului: "Filmul explorează legenda, nu adevărul istoric. E un thriller de acţiune". Atît de crud şi naturalist, încît a fost comparat cu "Apocalypto" al lui Mel Gibson.
"Centurion" începe acolo unde se opreşte istoria. După unele izvoare, cei peste 3.000 de soldaţi romani au fost măcelăriţi pînă la unul de războinicii picţi, care populau Scoţia în anul 117 după Hristos. Alţi istorici susţin că Legiunea a IX-a a pierit în Germania, într-o bătălie prezentată în "Gladiatorul".
Un "ticălos" şi o femeie fatală
Distribuţia din "Centurion" "cuprinde atît de multe talente", exclama revista "Empire", "încît e păcat că n-au primit mai multe dialoguri". În rolul principal, îl veţi vedea pe germano-irlandezul Michael Fassbender ("300. Eroii de la Termopile", "Ticăloşii fără glorie", "X-men", "O metodă periculoasă"). Pentru cel mai recent rol, al unui dependent de sex, a fost nominalizat la Globul de Aur şi a primit titlul de cel mai bun actor britanic în 2011.
Prezenţa feminină în "Centurion" nu este mai puţin impresionantă. Fosta femeie fatală din "Bond. Partea lui de consolare", Olga Ku