Procurorii olteni sunt asaltaţi de mii de dosare, numărul celor rămase nesoluţionate fiind mai mare de la an la an. Conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a prezentat, ieri, bilanțul activității pe anul trecut, prilej cu care s-a aflat, de exemplu, cum procurorii abia fac față avalanșei de infracțiuni.
Cei 32 de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au avut de rezolvat în cursul anului trecut un număr de 23.409 dosare, cu 1.005 mai multe decât în anul precedent. Cifra reprezintă o creștere de 81% a volumului de dosare față de anul 2010. Din cifra menționată, procurorii au reușit să soluționeze jumătate, respectiv 11.584 de dosare, dintre care 8.947 au fost rezolvate în șase luni de la sesizare.
“Am început anul în curs cu 5.230 de cause rămase nesoluționate din anul 2010, în creștere cu 9% din cauza schemelor incomplete de personal, dar și a majorării numărul de dosare. Dintre acestea, 360 de cauze au o vechime mai mare de un an de la sesizare, iar 343 au peste șase luni de la începerea urmării penale. În același interval am avut doar 12 inculpați achitați și nu s-au înregistrat decât trei cazuri de soluții inverse”, a afirmat Otilia Chiriţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.
În altă ordine de idei, merită menționat că, anul trecut, a crescut numărul trimiterilor în judecată în cazul infracțiunilor de furt calificat, a celor de evaziune fiscală și contrabandă. Mai exact, 34 de persoane au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, adică de două ori mai mulți decât în anul precedent, iar la infracțiunea de contrabandă au existat nouă persoane acuzate în acest sens, față de niciunul în 2010. Prejudiciul cauzat în urma evaziunii fiscale s-a ridicat la 7,3 milioane de lei, din care s-a reușit recuperarea a 2,1 milioane lei.