Cei care s-au împrumutat la bănci după 1 octombrie 2011 au obţinut o pârghie expres reglementată în noul Cod civil, care poate duce la renegocierea contractului şi chiar la suspendarea lui. Ea este însă mai greu de accesat fără consultanţă de specialitate
Noul Cod civil oferă drepturi suplimentare împrumutaţilor din România, chiar dacă acestea sunt mai la îndemână firmelor, având în vedere accesul acestora la consultanţa de specialitate. În esenţă, dificultăţile în executarea contractului de credit pot fi înlăturate prin teoria impreviziunii, expres reglementată în legislaţie de la 1 octombrie 2011. Astfel, pe baza acestei noţiuni, instanţa poate dispune renegocierea contractului de credit - inclusiv recalcularea ratelor şi acordarea unui termen de graţie, astfel încât contractul să poată fi executat - şi chiar suspendarea lui pe o perioadă de unu-trei ani.
„Teoria impreviziunii putea fi invocată şi înainte de 1 octombrie 2011, fiind o mai veche creaţie doctrinară. De anul trecut însă, aceasta este în mod expres reglementată, gradul de subiectivism în aplicarea ei fiind mult redus, prin stabilirea unor condiţii şi criterii clare“, spune Beatrice Onica Jarka, avocat partener la Cunescu, Balaciu şi Asociații.
Astfel, o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) din 21 februarie 2003 arată că teoria impreviziunii intervine în măsura în care obligaţia contractuală nu mai este susceptibilă de executare, întrucât împrejurările în care trebuia executată o fac radical diferită de cea asumată în contract. „Variaţia circumstanţelor şi, prin urmare, noile sarcini ce afectează executarea fac parte din riscul contractual, pe care-l suportă debitorul obligaţiei de executat, în lipsa unei dispoziţii contrare“, se arată în decizia Înaltei Curţi.
Motivul crizei economice
Potrivit noilor dispoziţii din noul Cod civil, impreviziunea est