Foto: Cornel Putan / Intact Images Pe lângă temele cunoscute de acum, legate de dificultăţile prin care trec ţările din zona euro sau de criza din Siria, presa internaţională urmăreşte şi procesul de constituire a noului Guvern român.
„Un Guvern condus de şeful spionilor. Scenariul este inedit în Uniunea Europeană, dar Mihai-Răzvan Ungureanu, care a fost desemnat noul premier al României, are umor:«Nu avem un James Bond. Ceea ce contează este creierul, materia cenuşie”, explica recent doctorul în istorie trecut pe la Oxford, care vorbeşte la fel de bine şi franceza, şi engleza şi germana”, comentează cotidianul francez Liberation situaţia de la Bucureşti, unde şeful SIE a fost însărcinat cu formarea unui nou Cabinet.
„Diplomat de carieră, Ungureanu a fost, între 2004 şi 2007, cel mai tânăr ministru român al Afacerilor Externe. A condus apoi Serviciul de Informaţii Externe (SIE), unde a făcut curăţenie, măturându-i pe foştii membri ai Securităţii, poliţia politică a fostului regim comunist. Dar anumiţi comentatori, precum Indira Crasnea de la Mediafax, se arată îngrijoraţi de personalitatea «ştearsă şi ermetică» a noului premier, care preia ştafeta într-un moment în care românii se revoltă contra politicii de austeritate duse de autorităţi de doi ani încoace”, comentează cotidianul francez.
Aceeaşi formulă
„Noul premier român, Mihai-Răzvan Ungureanu, a anunţat miercuri lista Cabinetului său, având doi noi titulari la Finanţe şi Economie, dar o formulă politică neschimbată pentru coaliţia de centru-dreapta”, comentează agenţia France Presse.
AFP notează că portofoliul Economiei a fost încredinţat unui deputat al Partidului Democrat-Liberal, Lucian Bode, „un inginer necunoscut marelui public şi fără experienţă în macroeconomie” şi că mai mulţi miniştri-cheie din vechiul Cabinet au rămas la loc, în special Cătălin Predoiu la Justiţi