Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, arată că, până la raportul din vară, România trebuie să răspundă criticilor europene. Sursa: Codrin Prisecaru
Într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", europarlamentarul Monica Macovei îi critică pe judecătorii care dau pedepse cu suspendare pentru corupţi. Totodată, cere responsabilizarea clasei politice care blochează anchete penale şi amână nepermis de mult câteva legi esenţiale pentru viitorul României.
Evenimentul Zilei: Care sunt noutăţile din raportul intermediar elaborat în cadrul Mecanismul de Cooperare şi Verificare ?
Monica Macovei: În primul rând creşterea numărului de trimiteri în judecată din partea DNA şi a hotărârilor de condamnare. 158 de condamnări finale în 2011, faţă de 85 în 2010. Pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) există aprecieri pozitive pentru că a început să accelereze procesele de corupţie, adică să dea termene rapide, ca să le finalizeze. Dar, pe de altă parte, există critici faţă de judecători pentru că pedepsele pe care le dau în dosare de mare corupţie sau fraudă sunt mici. În peste 60% din cazuri, pedepsele sunt cu suspendare.
Care ar fi explicaţia pentru multele pedepse cu suspendare în cazul dosarelor de corupţie? De ce judecătorii înclină spre limita minimă?
Singura explicaţie pe care eu o văd este că judecătorii nu consideră aceste fapte de corupţie ca nişte fapte grave. Această atitudine trebuie schimbată.
Cum se vede de la Bruxelles activitatea ANI?
Agenţia este apreciată pozitiv pentru creşterea dosarelor privind conflictele de interese, averi nejustificate, incompatibilităţi. Aici avem şi două critici punctuale importante: instanţele de judecată care ţin mult pe rol aceste procese, deci finalitatea anchetelor ANI vine foarte târziu şi a doua critică, încercările repetate ale politicienilor de a schimba