Comunitatea internaţională ia în calcul o ofensivă militară în Siria, opţiunile diplomatice de soluţionare a crizei fiind aproape epuizate. Serviciile de spionaj au început deja războiul.
Comunitatea internaţională ar putea fi nevoită să „militarizeze" situaţia din Siria, dacă preşedintele Bashar al-Assad nu încetează să-şi măcelărească propriul popor, aşa cum se întâmplă de mai bine de unsprezece luni, de când au început revoltele împotriva regimului de la Damasc.Avertismentul vine din partea unui înalt oficial american, citat de „The Daily Telegraph", care a precizat că o astfel de acţiune ar fi menită să protejeze convoaiele cu asistenţă şi să protejeze civilii sirieni, vulnerabili în faţa acţiunilor forţelor de securitate ale regimului dictatorial. Dincolo de exprimarea diplomatică folosită, acest plan pare identic cu ofensiva internaţională din Libia, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.
„Decidenţii au ajuns la concluzia că suntem deja într-un punct fără cale de-ntoarcere. Mai există o portiţă de scăpare, însă şi aceasta este pe cale să se închidă", a explicat oficialul SUA, subliniind că nimeni nu vrea lansarea unei ofensive militare în Siria, dar că „din ce în ce mai mult situaţia aceasta pare inevitabilă".
Turcia nu vrea război în vecini
Reprezentantul administraţiei de la Washington le-a mai declarat jurnaliştilor britanici că totul depinde, în acest moment, de reacţia lui Assad „la clopoţelul de trezire". Soluţia militară este adusă în discuţie după ce soluţia diplomatică a fost aproape anulată de Rusia şi de China, care s-au opus zilele trecute adoptării unei rezoluţii ONU, care condamna regimul lui Bashar al-Assad.
Întrevederea pe care ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, urmează să o aibă la Washington cu secretarul de stat Hillary Clinton, a dat naştere speculaţiilor că SUA şi Turcia, ca