La nivel teoretic, piata de capital este barometroul economiei unui stat si reflecta in evolutiile sale miscarile sociale, economice si politice, care pot avea efecte majore pe multiple planuri. In Romania insa, Bursa este contectata mai mult la evenimentele europene decat la cele locale iar stirile precum demisia Guvernului trec aproape neobservate.
Aparent, demisia primului ministru Emil Boc a cauzat cele mai mari scaderi inregistrate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in 2012. Putini brokeri sunt insa de parere ca anuntul are deja efecte vizibile in piata, mult mai importanta ramanand evitarea unei crize politice precum cea de la sfarsitul lui 2009. Scaderile de luni au avut ca motiv mai degraba corectiile suferite de marile piete, dupa cresterile din ultimele sedinte, si mai putin demisia Guvernului Boc.
In ziua anuntarii noului Guvern, Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata in care majoritatea jucatorilor au revenit pe pozitii de asteptare. Brokerii spuneau ca investitorii asteapta mai putin anuntul privind noii ministri, dar sunt interesati de masura in care vor fi afectate ofertele companiilor de stat promise pentru acest an.
Nu este pentru prima data cand bursa este imuna la miscarile din plan politic. In noiembrie 2009, cand Boc si-a pierdut mandatul in urma unei motiuni de cenzura, iar in Parlament s-a discutat mai bine de o saptamana despre un posibil inlocuitor, Bursa a inregistrat sase zile consecutive de cresteri pe indicele BET.
7 motive
In opinia lui Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, bursa reactioneaza timid la schimbarile din plan politic, din cauza a trei factori.
“In primul rand, bursa romaneasca nu a reusit inca sa fie un real barometru al economiei romanesti din cauza unei reprezentativitati destul de reduse a mediului de afaceri prin prisma companiilor listate. In al doilea rand, numarul de inves