Cu o creştere în anul trecut de aproape 21% la valori exprimate în euro, comparativ cu 2010, exporturile româneşti au atins un nou maxim istoric.
Exporturile realizate în 2011 au totalizat, conform estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS), 45 de miliarde de euro.
Trebuie menţionat că şi în 2010, exporturile au avut o evoluţie spectaculoasă, totalizând 37 de miliade de euro.
Trei factori de influenţă
Cum se explică evoluţia pozitivă a exporturilor româneşti în condiţiile crizei economice? Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale importatorilor şi exportatorilor că au existat trei factori importanţi care au concurat la această performanţă: cursul de schimb, investiţiile de top şi costul redus al forţei de muncă.
„Pentru exportatori cel mai important element în perioada crizei a fost stabilitatea cursului de schimb. Nu au existat fluctuaţii care să dea peste cap socotelile importatorilor şi exportatorilor, aşa cum s-a întâmplat de exemplu în perioada anterioară crizei. În al doilea rând, România a beneficiat de investiţii de top şi au fost implementate tehnologii moderne.
Avantajul tehnologic a fost în favoarea exportatorilor. Al treilea element care a ajutat exporturile a ţinut de costurile cu forţa de muncă, însă nu a fost determinant. În plus, trebuie adăugat că şi aderarea României la UE a sporit încrederea investitorilor şi a deschis o nouă perspectivă pentru afaceri, în general", a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţioanle a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR).
Estimări pozitive pentru 2012
Pentru 2012, prognoza pentru exporturile româneşti se menţine pozitivă deşi în zona euro instituţiile financire europene anunţă intrarea în recesiune. Deşi exporturile vor încetini ritmul de creştere, analiştii ANEIR spun că vom avea un avans de 4-5 miliade de euro.
„Exp