Clinica universitară din Viena este acuzată de încă patru persoane de practicarea malarioterapiei în anii 60 pentru tratarea unor afecţiuni psihice.
Avocatul Johannes Öhlböck, care a luat legătura cu cei patru foşti pacienţi ai spitalului care aduc aceste acuzaţii, estimează că în total numărul victimelor s-ar putea ridica la 100 de persoane. O echipă specială urmează să se ocupe de pacienţii afectaţi, la dispoziţia acestora fiind pus un număr de telefon special. Primarul Vienei, Michael Haeupl, a promis că pacienţii care au fost trataţi prin malarioterapie vor primi compensaţii, subliniind că încă nu este clar dacă cineva a fost într-adevăr supus acestui tratament, dacă este vorba de un caz de malpraxis sau de folosirea unui tratament medical depăşit, transmite Agerpres.
Acest caz a readus în prim plan un episod aproape uitat al istoriei medicale vieneze, respectiv practica de a folosi febra indusă de malarie pentru a trata unele forme de demenţă, un tratament care la un moment dat părea atât de promiţător încât, în 1927, i-a adus neurologului austriac Julius Wagner-Jauregg Premiul Nobel pentru medicină. Cu o sută de ani în urmă, comunitatea ştiinţifică internaţională considera acest tratament acceptabil şi chiar de succes, însă în anii 60 el ieşise deja din uz.
Inocularea pacientului cu parazitul malariei se practica în anii 20 pentru tratarea formelor avansate de neurosifilis. Temperaturile ridicate provocate prin inocularea cu malarie omorau bacteriile care provocau sifilisul, iar malaria era ţinută sub control prin administrarea de chinină. Tratamentul a ieşit din uz în momentul introducerii antibioticelor.
Neurologul Julius Wagner-Jauregg de la Universitatea din Viena a primit în 1927 premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea metodei de terapie a paraliziei progresive prin inocularea malariei. Scopul anchetei desfăşurate în p