Usa bancilor ramane doar intredeschisa pentru investitiile in imobiliare, insa prind contur surse alternative de finantare pentru 2012, se arata in cel mai recent raport al companiei de audit Ernst & Young.
"Indicatorul investitiilor in active imobiliare dezvoltat de Ernst & Young la nivel european subliniaza diferenta foarte mare intre atitudinile, obiectivele si prioritatile investitorilor de la o tara la alta. Desi diferentele de abordare intre pietele mature si cele emergente sunt normale, anul acesta surprinde prin viziunile foarte diferite ale investitorilor din tari precum Germania, Suedia si Elvetia”, se arata in raport.
Indicatorul este dezvoltat pe baza unui sondaj realizat in decembrie 2011 impreuna cu Economist Intelligence Unit, iar raportul sumarizeaza asteptarile si opiniile a 534 de investitori in sectorul imobiliar din 12 tari europene.
Unde se afla Romania?
Pe fondul recesiunii care a afectat piata in ultimii ani, numarul livrarilor noi de spatii de birouri si de productie/depozitare va fi limitat in 2012. Anul acesta vor incepe constructiile unor proiecte noi de birouri, durata medie de finalizare fiind cuprinsa intre 24 si 36 de luni.
"Intre timp insa, piata se va stabiliza, pe masura ce cresterea usoara a cererii va absorbi din oferta disponibila. In Bucuresti, exista asteptari privind cresterea chiriilor pentru proprietatile premium de 8% pana la 10%. Chiriile in celelalte sectoare imobiliare vor ramane constante sau vor scadea in functie de calitatea proiectului si de dinamica dintre oferta existenta si cererea care se anunta volatila", potrivit raportului citat.
Perspectivele pietei imobiliare in 2012 in tarile europene
1. Atractivitatea pietelor europene este in continuare ridicata
Peste 90% din investitorii intervievati in Germania, Suedia si Austria considera ca tarile lor sunt