La Bruxelles, a avut loc joi o dezbatere cu privire la drepturile omului în Ungaria. Este vorba despre o audiere a membrilor guvernului maghiar în comisia de societăţi civile a Parlamentului European, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai societăţii civile din Ungaria.
La 1 ianuarie a intrat in vigoare noua şi controversata constituţie a Ungariei. Schimbările propuse Fidesz – partidul premierului – au stârnit controverse atât în ţară, cât şi pe plan extern. Criticii susţin că noul text concentrează prea multă putere în mâinile celor numiţi politic, iar Amnesty International l-a calificat ca încălcând „standardele drepturilor omului internaţionale şi europene”.
Luna trecută, premierul Viktor Orban a fost chemat în faţa europarlamentarilor pentru a da explicaţii după ce Comisia Europeană a anunţat lansarea procedurilor de sancţionare împotriva Ungariei din cauza încălcării dreptului comunitar în cazul reformelor adoptate de Guvernul de la Budapesta.
Cum decurg discuţiile în cadrul audierii de joi? Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:
Îngrijorările UE au fost din nou exprimate, de data aceasta în cadrul audierii de la Parlamentul European. Comisia Europeană, prin diferite voci, a reamintit că legea protecţiei datelor personale, cea privind pensionarea judecătorilor şi, nu în ultimul rând, legea presei, nu sunt conforme cu legislaţia UE. Mihaela Gherghişan: Ungaria răspunde din nou în faţa Executivului european
Există o discriminare bazată pe vârstă şi un amestec în afacerile justiţiei, în cazul judecătorilor, o violare a vieţii private, în cazul datelor personale şi, în fine, o îngrădire a libertăţii de expresie, în cazul legii presei.
Comisarul agendei digitale, Neelie Kroes, care intervenea aici în dosarul libertăţii presei, a avut joi o reuniune cu vice-prim-ministrul ungar