Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs oficial de 4,3554 lei/euro, în creştere nesemnificativă, de doar 0,14 bani, faţă de cel anunţat miercuri.
Votul pozitiv înregistrat de cabinetul Ungureanu în Parlamentul României nu a influenţat în niciun fel cursul, în mare parte pentru că scena politică internă nu mai este de multă vreme un factor luat în calcul de investitorii străini, după cum susţin unii dealeri.
"Nu s-a întâmplat absolut nimic. Nici dacă s-ar fi sinucis un ministru desemnat în direct nu s-ar fi văzut în curs. România are acordul cu FMI şi are o bancă centrală foarte atentă, să spunem, când vine vorba despre curs. Nimeni nu a vândut prea mult, nimeni nu a cumpărat prea mult", a declarat pentru gândul un dealer, sub protecţia anonimatului. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia în mod repetat dealerilor să nu aibă apariţii în media, pentru că sunt implicaţi direct în piaţa tranzacţionărilor şi ar putea obţine beneficii materiale în urma declaraţiilor respective.
Întrebat dacă în ultima perioadă investitorii străini, în special cei care lucrează prin bănci londoneze, au mai pariat pe leu, fie pe apreciere, fie pe depreciere, dealerul a declarat că "poate neaşteptat, dar marţi şi miercuri au fost unele vânzări, deci presiuni pe apreciere dacă doriţi, dar nu era un fond de investiţii, ci o companie".
Nici demisia premierului Emil Boc nu s-a dovedit a fi de interes pentru investitori. Imediat după ce premierul Emil Boc a anunţat, luni, depunerea mandatului, leul a pierdut doar 0,1% faţă de moneda unică europeană, pierdere care a fost recuperată ulterior în doar câteva minute.
În timpul crizei politice din ultimele zile, începând cu demisia fostului premier şi terminându-se cu alegerea, nu fără emoţii, dată fiind majoritatea firavă a coaliţiei de guvernământ în Parlament, a noul prim-ministru, leul s-a depr