Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES Cotidianul german Suddeutsche Zeitung remarcă faptul că „România nu este deloc într-o situaţie de invidiat”, potrivit Rador. După criza economică, protestele care au contestat puterea de la Bucureşti şi au dus la căderea Guvernului, proteste ce continuă şi acum, deoarece protestatarii vor, de fapt, capul preşedintelui Băsescu, la care se adaugă iarna extremă, incapacitatea liderilor politici de a ajunge la un consens democratic este tot ceea ce „pune la grea încercare ţara”, după cum a remarcat cotidianul german.
Cu titlul „Încremenire la Bucureşti”, Suddeutsche Zeitung enumeră cauzele care generează actuala stare de spirit din România: reformele economice atât de necesare, care încă se mai lasă aşteptate, eşecul reformei în domeniul sănătăţii, carenţele sistemului judiciar. „Problema principală”, mai scrie Süddeutsche Zeitung, „o constituie însă sistemul politic”.
Aceeaşi publicaţie mai scrie că impulsurile privind înnoirea de care această clasă ar avea nevoie nu le oferă „nici unul din marile partide, nici conservatorii aflaţi la guvernare şi nici social-democraţii sau liberalii din opoziţie”.
Premier „independent şi tehnocrat”
Tot astfel, lipsesc oamenii politici care să fie „mai presus de gâlcevile cotidiene şi luptele pentru influenţă, funcţii şi avantaje financiare”. Autorul articolului este de părere că ceea ce ar face bine României acum ar fi desemnarea unui premier „independent şi tehnocrat, care să modifice cursul”.
Referitor la protestele populaţiei care nu mai contenesc de 26 de zile, cotidianul german scrie că „o dovadă a dezamăgirii oamenilor e şi regresul demografic în ultimii zece ani, de la 21,6 milioane la 19 milioane de locuitori, una dintre consecinţe fiind emigrarea masivă a românilor”.
O altă publicaţie germană, Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie la rândul său că