Revenirea României pe pieţe nu este o opţiune, ci un "must" şi trebuie realizată pe baza unei strategii şi "nu foarte scump" , în paralel fiind necesar ca de la ancora programului cu FMI care se încheie în 2013 să trecem la alte ancore bazate pe cadrul comun european, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Revenirea României pe pieţe este un «must». Nu este o opţiune: o fac sau nu. Ce putem să facem este să revenim corect (pe pieţe - n. red.), nu foarte scump, cu o traiectorie de costuri acceptabile. Dacă nu o faci în baza unei strategii, ci din joi în Paşti, o faci într-o manieră necredibilă. Dacă o mai faci şi când eşti cu cuţitul la os, pieţele sunt sângeroase, au mirosul sângelui şi te execută. Un dialog al Ministerului Finanţelor cu pieţele este obligatoriu", a declarat ieri Isărescu.
El a amintit de recenta ieşire a României pe piaţa americană, susţinând că nu se poate spune că finanţarea a fost ieftină.
"Orice se poate spune despre împrumutul de pe piaţa americană, dar nu că a fost ieftin. Este un împrumut care vine după 16 ani, plăteşti acolo o primă de reintrare pe piaţă, plăteşti o primă de risc, aşa cum este percepută întreaga Europă în prezent. Bănuiesc că nu foarte târziu un asemenea împrumut poate să fie redeschis şi va fi mai ieftin şi cred că tendinţa yield-urilor va fi în jos."
Săptămâna trecută Finanţele au acceptat un randament de 6,875% pentru a plasa obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari pe piaţa americană la o maturitate de 10 ani, oferindu-le investitorilor o primă totală de peste 0,6 puncte procentuale. Unii analişti au apreciat că volumul foarte mare al cererii - de circa 7 mld. dolari - a fost justificat tocmai de această primă generoasă. Şi în ciuda cererii spectaculoase, Finanţele au luat numai 1,5 mld. dolari tocmai pentru a nu-şi asuma un cost considerabil.
Finanţarea "à la long" nu se face de l