Foto: Marin Raica / Intact Images Un român din trei suferă de lipsuri materiale severe potrivit informaţiilor furnizate de Eurostat, iar conaţionalii noştri reprezintă 6,65 de milioane din totalul de 9 milioane de persoane care trăiesc în sărăcie sau riscă să ajungă în această situaţie din Europa.
Proporţional sunt 31% din populaţia totală de 21,47 milioane de oameni luată în calcul de biroul de statistică al Uniunii Europene. Categoria persoanelor care trăiesc cu lipsuri materiale severe cuprinde populaţia afectată de cel puţin patru din următoarele nouă probleme: nu pot plăti la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilităţi, nu-şi permit să-şi încălzească în mod adecvat locuinţa, nu pot face faţă cheltuielilor neaşteptate, nu îşi permit o masă cu carne, peşte sau alt tip de hrană bogată în proteine cel puţin o dată la două zile, nu îşi permit o vacanţă de o săptămână în fiecare an, nu pot deţine şi întreţine un automobil, o maşină de spălat, un televizor color sau un telefon, fix sau mobil.
La nivel european 23,4% dintre persoane riscă sărăcia sau excluderea socială, iar 8,1% suferă de lipsuri materiale severe. Statistica arată cât de mari sunt discrepanţele între statele estice, nou-aderate la UE în perioada 2004-2007, şi cele din „garda veche” occidentală. Astfel, Luxembourg figurează cu 0,5% din populaţie, Suedia cu 1,3%, iar Austria cu 2,2%.
Lenea se plăteşte bine
Potrivit informaţiilor Eurostat, 41,4% din populaţia României riscă sărăcia sau excluderea socială, reprezentând 8,89 milioane de oameni la nivelul anului 2010. Statele UE cu cele mai ridicate procentaje din populaţie care riscă sărăcia sunt Bulgaria (42%), România (41%), Letonia (38%), Lituania (33%) şi Ungaria (30%). La polul opus se regăsesc Cehia (14%), Suedia şi Olanda (15% fiecare), Austria, Finlanda şi Luxembourg (17% fiecare). @N_P