Judecătoriile specializate nu vor fi lichidate, iar magistrații care urmau să fie transferați în instanțele de drept comun își vor păstra fotoliile. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională, care a declarat ilegală reforma aprobată de AIE vara trecută.
Magistrații au dat astfel dreptate comuniștilor, care s-au plâns la Curte că decizia deputaților Alianței pentru Integrare Europeană de a lichida instanțele economice a fost ilegală. Și asta pentru că Parlamentul nu avea dreptul să închidă printr-o simplă lege instituțiile activitatea cărora este prevăzută în Constituție.
„Este o hotărâre justă, echitabilă, care a demonstrat că actuala guvernare încearcă să pună mâna pe sistemul judecătoresc. Este încă o confirmare că Lupu, Ghimpu şi Filat au subminat puterea de stat", a spus triumfător deputatul PCRM Artur Reșetnicov.
De cealaltă parte, ministrul Justiției s-a declarat „profund întristat". „Vorbim de reforme, vrem schimbări, dar marea majoritate a inițiativelor în domeniul Justiției sunt anulate la Curtea Constituțională. Probabil, trebuie să reflectăm asupra schimbărilor inclusiv la Înalta Curte", a declarat Oleg Efrim.
Demnitarul susține că procesele din instanțele economice nu se deosebesc cu nimic de cele din judecătoriile obișnuite. În schimb, agenții economici din țară sunt nevoiți să bată drumurile până la Chișinău pentru a-și soluționa litigiile. În plus, țara noastră plătește cele mai mari despăgubiri la CEDO în urma sentințelor dictate de instanțele specializate, afirmă oficialul.
Fostul ministru al Justitiției, Alexandru Tănase, cel care a promovat proiectul, a fost recuzat la solicitarea comuniștilor. „Nu comentez spectacolul și circul. Voi veni cu o declarație în zilele care urmează", a promis președintele Curții Constituționale.
Și printre cei cinci magistrați rămași la ședință a existat o opinie separ