Romania a inregistrat in 2011 exporturi in valoare de peste 45 miliarde de euro (cam cat era PIB-ul Romaniei in 1988- 60 miliarde USD)) si a importat marfuri in valoare de 54,3 miliarde de euro, arata datele furnizate joi de Institutul National de Statistica. Exporturile au constituit, alaturi de evolutia buna din agricultura, principalul motor de crestere al economiei in 2011. Vestea buna este ca exista comenzi masive catre exportatori. Cea proasta e ca exportatorii au acces greoi la finantarile bancare, care le-ar putea mari capacitatea de productie si export.
Deficitul comercial in 2011 a fost de 41,13 miliarde de lei (sau de 9,72 miliarde euro), mai mare cu un miliard de lei fata de cel din 2010. Cele mai consistente schimburi comerciale le-am avut cu statele din UE (71,1% din total exporturi si 72,6% din total importuri).
Comparativ cu anul 2010, exporturile au crescut cu 21,2% la valori exprimate in lei (20,5% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 17,4% la valori exprimate in lei (16,7% la valori exprimate in euro).
Exportatorii spun ca ar avea si mai multe comenzi de onorat, dar bancile nu finanteaza proiectele de dezvoltare. De cealalta parte, bancherii spun ca teama de a nu-si vedea imprumuturile returnate ii face extrem de selectivi in a finanta businessurile. Ca medie, doar 10 % dintre companiile exportatoare au beneficiat de finantari bancare, au declarat pentru HotNews apropiati ai Bancii de emisiune.
Diferentele dintre dinamicile calculate pe baza valorilor exprimate in lei si cele calculate din valori exprimate in euro au fost determinate de variatia lunara a cursului monedei nationale fata de euro, in perioada analizata din anul 2011 comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2010.
In luna decembrie 2011, conform estimarilor preliminare ale Institutului N