Economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să nu intervină în modificarea procentului de 1% al dobânzilor împrumuturilor acordate acum. Începutul anului 2012 oferă o perspectivă economică optimistă, iar BCE continuă încurajarea împrumuturilor interbancare prin acordarea de credite cu dobândă mică.
Conform lui Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat la o conferinţa de presă care a avut loc în ianuarie că există semne de stabilizare a economiei, astfel încât dobânda de 1% nu necesită modificări. Unii analişti au aceeaşi opinie – în ianuarie, indicatorii de încredere arătau o tendinţă spre stabilizare. Iar a doua operaţiune de refinanţare pe termen lung, care urmează a fi iniţiată în 29 februarie ar putea juca un rol important în susţinerea pieţelor financiare şi în creşterea economică, notează CNBC.
Citeşte aici despre inflaţia în zona euro
Operaţiunea de finanţare întreprinsă în decembrie a însemnat pentru BCE acordarea de împrumuturi totale în valoare de 489 miliarde de euro. Economiştii consideră creşterea lichidităţilor responsabilă pentru scăderea obligaţiunilor la licitaţiile datoriilor statelor zonei euro.
Băncile au devenit din ce în ce mai reticente în a acorda împrumuturi reciproce temându-se că solicitantul ar putea avea expuneri în zona datoriilor suverane şi ar putea fi în pericol de faliment. Astfel, băncile preferă împrumuturile BCE, care a sporit numărul de credite acordate pentru a evita prăbuşirea pieţei de credite.
„Problema nu e că oamenii şi companiile nu vor să împrumute la dobânzile mici de acum. Provocarea este că băncile nu împrumută deloc”, a spus Carl Weinberg, economist-şef la High Frequency Economics. Acesta a adăugat, referindu-se la metoda aplicată de BCE: „Manualul de economie spune că dacă banca centrală scade dobânzile creşte cererea de credite şi se opreşte contracta