Indulgenţa judecătorilor, acte depuse după termenele legale, dosare studiate insuficient, experţi criminalişti prea puţini, durata excesivă a expertizelor tehnice conduc la prelungirea nepermisă a proceselor.
Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au finalizat un control privind dosarele mai vechi de un an la patru judecătorii din ţară. Controlul s-a desfăşurat în octombrie 2011 şi a vizat judecătoriile Braşov, Constanţa, Oradea şi Zărneşti. Concluziile la care au ajuns inspectorii şi, implicit, membrii CSM arată că "prelungirea duratei de soluţionare a cauzelor s-a produs, deopotrivă, din motive imputabile şi alte motive neimputabile judecătoriilor supuse controlului", se arată într-un comunicat al Consiliului.
Dintre motivele imputabile instanţelor, CSM aminteşte nesancţionarea atitudinii culpabile a participanţilor la procese, acceptarea depunerii de cereri peste termene prevăzute de lege, insuficienta studiere a dosarelor şi a legilor precum şi acordarea de termene nejustificat de lungi în raport cu obiectul cauzelor.
Cauze independente
Dintre motive neimputabile instanţelor de judecată care au determinat prelungirea duratei proceselor s-au numărat complexitatea dosarului, efectuarea cu mare întârziere a expertizelor tehnice judiciare, numărul redus de judecători şi fluctuaţiile de personal etc.
Pentru a remedia ceea ce ţine de CSM, Consiliul a stabilit o serie de întâlniri cu judecătorii pentru instruirea acestora în vederea aplicării unitare a legii, sesizarea ministrului Justiţiei în vederea suplimentării numărului experţilor din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, precum şi îmbunătăţirea managementului de caz de către fiecare judecător prin organizarea timpului alocat studiului dosarelor.
În urma acestui control, trei judecători de la Judecătoria Oradea şi trei de la Ju