Programul de început de an al casei de licitaţii de artă Goldart alunecă pe capriciile vremii şi ale vremurilor. După o amânare cauzată de mitinguri, oficiale de această dată, au avut o vânzare pe 2 februarie iar o alta a fost anunţată după doar o săptămână, pe 9. S-a preferat, totuşi, o revenire la ritmul-interval de două săptămâni şi, foarte important, concentrarea pe ziua de miercuri pentru vânzări, în locul celei de joi, întot-deauna pline de vernisaje, lansări de carte, conferinţe, dineuri, întâlniri.
În oferta de peste încă o săptămână apare, la 400-700 de euro, o lucrare de Constantin Blendea, cu vapoare la Tulcea. Desigur, e vorba de o pictură, nu de un recent "tun", flota nemafiind de ceva timp o miză pentru acest gen de realizări economice. Pictorul Constantin Bledea, însă, ne-a părăsit acum trei săptămâni, discret şi suferind, continuând un şir negru şi trist de plasticieni importanţi ai României plecaţi în eternitate în ultimul scurt timp. Era născut în 1929, în Gorj, la Peştişani, ţinând aproape de cel mai mare creator român, Brâncuşi. În 2010, ultima sa expoziţie s-a des-făşurat la sala de la Palatul Parlamentului numită chiar Constantin Brâncuşi. Impresionanta retrospectivă a beneficiat şi de fragila prezenţă, diafană ca un spirit, a pictorului, creatorul acelei stări de zbor şi expoziţie. În retrospectiva octogenarului pictor erau prezente şi câteva lucrări de studenţie pe care le-a anunţat apăsat ca un omagiu adus profesorilor săi, nume mari din istoria artei româneşti, Gheorghe Labin, Ştefan Constantinescu şi Gheorghe Popescu, ba chiar şi legendarului profesor de Anatomie artistică, Gheorghe Ghiţescu.
Ultima expoziţie a lui Constantin Blendea s-a desfăşurat la Târgovişte, acolo unde un muzeu-colecţie ni-l evocă pe Vasile Blendea, un uriaş şi complex artist plastic, cel puţin sculptor şi pictor, elev al lui Paciurea şi Storck. Era unchi