Din toamnă, absolvenţii claselor a IX-a se pot orienta către învăţământul profesional. Timp de doi ani, vor face practică multă, chiar la viitorii angajatori şi vor primi 200 de lei pe lună.
Învăţământul profesional revine în România odată cu anul şcolar 2012-2013, la trei ani după ce Şcolile de Arte şi Meserii au fost transformate în licee. În ultima conferinţă de presă susţinută de Daniel Funeriu în calitate de ministru al Educaţiei, el a prezentat programul de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic "Alege-ţi drumul", pentru care Ministerul a accesat 100 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile POS-DRU.
Învăţământ de elită
"Acest program este făcut pentru a avea un învăţământ profesional de elită, nu este gândit pentru a fi un drum al eşecului", a spus Funeriu.
Conform estimărilor, în primul an vor învăţa în acest sistem în jur de 8.000 de elevi, care vor primi o bursă de 200 de lei/ lună.
Funeriu a precizat că a fost elaborat curriculum pentru peste 100 de calificari profesionale, iar listele cu şcolile unde se organizează clase de învăţământ profesional şi calificările pentru care pot opta elevii vor fi finalizate în 8 martie 2012.
Angajatorii decid
O noutate în sistemul educaţional este faptul că angajatorii au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte specializările, materia studiată, numărul de locuri, admiterea, practica.
Oferta de locuri va fi făcută în funcţie de nevoile angajatorilor, iar şcolile vor încheia parteneriate cu firmele din judeţul lor. La rândul lor, elevii sunt obligaţi, la admitere, să semneze o convenţie cu şcoala şi cu firma.
Funeriu a dat următorul exemplu: "Dacă o firmă vrea să pregătească 20 de lacătuşi în Braşov, un liceu tehnologic va prelua aceasta ofertă. Pe aceste 20 de locuri se vor înscrie 15 sau 40 de copii. Dacă numărul celor înscrişi este mai mare decât ofert