Nicolas Sarkozy, cel mai impopular președinte în funcție care-și dorește realegerea de la al doilea război mondial încoace, mizează pe gestionarea crizei datoriilor suverane pentru a-și atinge acest scop în ceea ce ar putea fi o victorie fără precedent.
În vârstă de 57 de ani, Sarkozy a promis că va fi „un căpitan în furtună” după ce slăbirea economiei a condus la pierderea de către Franța a ratingului financiar maxim „AAA” pentru prima oară în istorie. Cu doar 74 de zile înainte de scrutin, Sarkozy se află cu mult în urma contracandidatului său socialist, beneficiind de susținerea a doar 32% din electorat. Niciun președinte francez atât de detestat nu a reușit să obțină realegerea în istoria celei de-a cincea republici.
„Principalul său atu, și probabil, ultima sa carte, este faptul că arată mai mult ca om de stat decât oponentul său”, a declarat Pascal Perrineau, analist la institutul de științe politice Cevipof. „El trebuie să insiste asupra acestui fapt”.
A opta victimă a crizei?
Sarkozy, care încă nu și-a anunțat oficial candidatura, a declarat pe 29 ianuarie în cadrul unui interviu televizat în fața unei audiențe de 16,6 milioane (25% din populația Franței) că el are încredere în realizările din ultimii cinci ani. Sarkozy încearcă din răsputeri să evită să devină cea de-a opta victimă a crizei datoriilor suverane care, din 2010, a provocat schimbări de guvern în șapte state ale uniunii monetare, anume Irlanda Portugalia, Grecia, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia.
La începutul mandatului său, Sarkozy era cel mai popular lider francez de la generalul Charles de Gaulle, erou al celui de-al doilea război mondial și fondator a celei de-a cincea republici.
În prezent, Sarkozy se află la 16% în urma contracandidatului său socialist, Francois Hollande. Acesta ar putea câștiga 34% din voturi în cadrul primul