Şcheienii au rupt tăcerea. Ei sunt supăraţi că Primăria Braşov le-a mutilat Piaţa Unirii. Profesorul preot Ioan Oltean a reiterat ideea ca s-a distrus şi se distrug în continuare valorile principale ale Şcheiului.
Oltean a precizat că, din noiembrie anul trecut şi până acum a avut 20 de vizitatori la Prima Şcoală Românească, întrucât agenţiile de turism acuză că este frig iar turiştii nu pot veni 2 km pe jos, pentru un singur obiectiv. El a mai precizat că aseară a vorbit cu primarul George Scripcaru care ar fi susţinut că lucrările la Piaţa Unirii nu ar fi terminate (deşi s-a lăudat că s-au finalizat lucrările), iar în primăvară se vor căuta soluţii pentru problemele oamenilor.
La discuţiile de la Prima Şcoală Românească au fost prezenţi şi arhitecţii Adriana Stinghe şi Mariana Iliescu, care locuiesc în Şchei. Profesoara Moraru a declarat că Piaţa Unirii „arată ca un ţarc pentru animale: este gri şi cu mulţi stâlpi“.
Specialiştii spun că proiectul iniţial a fost bun, dar nu a fost respectat la execuţie. Mobilierul urban nu au nicio legătură cu Şcheiul şi cu zona istorică: „Este adevărat că în alte pieţe istorice din Europa, nu se circula şi nu sunt parcări, dar adiacent există acces auto. În schimb, aici, a fost blocat accesul dinspre Lacea, Bâlea spre Piaţa Unirii, Căpitan Ilie Birt“.
Ca specialişti, ei au precizat că executantul nu este calificat: unul care face drumuri forestiere nu se pricepe la reconstruirea unei zone istorice, iar calitatea lasă de dorit.
Şi alţi locuitori din Şchei, veniţi la întâlnire, sunt nemulţumiţi din cauza lipsei de acces, a parcărilor, aprovizionarea aproape imposibilă a magazinelor. Mai mult, oamenii au remarcat faptul că Primăria a desfiinţat piaţa agroalimentară de pe strada Băilor, pe care a transformat-o într-un garaj privat al pensiunii „Curtea braşoveană“.
La discuţii a fost prezent şi preşedi