Dobânda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operaţiunilor de creditare pe piata interbancară europeană, a scăzut joi pentru a 36-a zi consecutivă, cea mai lungă perioadă de scădere înregistrată în ultimii doi ani şi jumătate, transmite Bloomberg.
Rata Euribor la trei luni a atins joi 1,070%, în scădere cu 0,7 puncte de bază faţă de nivelul de 1,077% înregistrat miercuri, arată datele European Banking Federation. Este vorba de cel mai scăzut nivel înregistrat după luna ianuarie 2011 şi totodată cel lung şir neîntrerupt de scăderi înregistrat după luna august 2009.
Bloomberg subliniază că dobânda Euribor a scăzut în fiecare zi după ce Banca Centrală Europeană a decis la data de 21 decembrie 2011 să acorde credite pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro. ’Declinul dobânzii Euribor la trei luni este determinat de nivelul masiv de lichiditate din sistem’, a declarat Eric Wand, analist la Lloyds Bank Corporate Markets în Londra.
Cu un exces masiv de lichiditate în sistem, băncile au decis să depună numerarul suplimentar la BCE. Nivelul depozitelor overnight la BCE a atins recent un nivel record de 528 miliarde de euro, iar în prezent se situează la 495 miliarde de euro.
De altfel joi va avea loc reuniunea lunară de politică monetară la Banca Centrală Europeană, majoritatea analiştilor estimând că gardienii monedei euro vor lăsa nemodificată dobânda de bază la 1%. În schimb, pieţele vor urmări cu atenţie declaraţiile preşedintelui BCE, Mario Draghi cu privire la negocierile dintre Grecia şi creditori privaţi pentru ştergerea unei părţi din datora sa. BCE, care deţine un portofoliu de obligaţiuni publice greceşti în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro, este supusă la presiuni pentru a renunţa la o parte din creanţe.
Dobânda Euribor pe termen de trei luni, principalul indicator al operaţiunilor de creditare p