Reprezentanţii Academiei de Advocacy acuză Primăria Timişoara că tratează cu superficialitate implicarea societăţii civile în problema celui mai important proiect de act normativ din fiecare an : dezbaterea bugetului municipiului. Anul acesta, Primăria a organizat o dezbatere publică pe marginea proiectului de buget al oraşului pentru anul 2012, la numai trei zile de la anunţul public al dezbaterii făcut pe site-ul propriu.
Fondurile nerambursabile au crescut bugetul oraşului
Bugetul Timişoarei a fost votat, marţi, de consilierii locali, într-o şedinţă extraordinară de plen. Conform proiectului, bugetul este în valoare totală de 980 de milioane de lei.
“Este cel mai mare buget pe care l-am avut de când sunt eu primar (din 1996 – n.r.). Spre comparaţie, în anul 1996, bugetul era de 68 de miliarde de lei vechi. Dar nu aceasta e evident sau relevant, ci faptul că avem peste 225 de milioane de euro în anul 2012. În bugetul general, bugetul local reprezintă 78 la sută, la care se adaugă bugetul instituţiilor publice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Această creştere, spun oficialii Primăriei, se datorează fondurilor europene nerambursabile atrase de Muncipalitate. Astfel, programul de dezvoltare al municipiului Timişoara pe anul 2012 se ridică la 389.201.000 de lei, din care 330.068.000 de lei sunt proiecte cu finanţare din fonduri europene.
Bugetul oraşului, discutat cu cinci oameni
Propunerea de buget a Municipalităţii a avut loc, însă, în prezenţa a cinci oameni, care au jucat rolul participanţilor la dezbaterea publică organizată de Primărie, acuză Academia de Advocacy.
Reprezentanţii O.N.G.-ului timişorean se declară nemulţumiţi de atitudinea staff-ului Primăriei când vine vorba despre dezbaterea bugetului municipiului. Şi spun că această atitudi