„Parcă ne-a văzut Dumnezeu! Este primul an în care avem ordonanţa şi, totodată, este primul an când avem tot sudul ţării sub zăpezi"
Deşi anul trecut s-a precizat, la nivel naţional, că doar în perioada 1 noiembrie - 1 martie, conducătorii auto sunt obligaţi să respecte prevederile ordonanţei de Guvern prin intermediul căreia se reglementează dotarea automobilelor cu anvelope de iarnă, acum, aproape de finele presupusului termen, situaţia se dovedeşte a fi cu totul alta. Mai exact, lucrătorii Serviciilor Rutiere vor aplica sancţiuni pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi la vară, dacă sunt depistaţi conducători auto circulând pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, cei care doresc să meargă în iulie, spre exemplu, cu maşinile la munte şi nu au anvelope de iarnă ar face bine să se gândească de două ori înainte de a pleca la drum. Comandantul Direcţiei Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, comisarul-şef Lucian Diniţă, ne-a detaliat procedeul prin intermediul căruia s-a produs încurcătura.
Contactat telefonic, şeful Poliţiei Rutiere a spus că prima ordonanţă de Guvern care prevedea obligativitatea echipării automobilelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei era programată să intre în vigoare la data de 1 noiembrie 2010. În forma iniţială, intervalul de timp era stabilit la perioada noiembrie 2010 - martie 2011. Din cauza faptului că aplicarea ordonanţei de Guvern mai sus precizată a fost amânată cu un an, timp în care în interiorul ei au fost efectuate o serie de schimbări, inclusiv referitor la perioada de „graţie", în 2011, când au intrat în vigoare noi prevederile, în mod eronat s-a crezut că şoferii sunt obligaţi doar în lunile mai sus menţionate să-şi doteze automobilele cu anvelope de iarnă. Contactat t