Cine l-a obligat pe fostul premier sa demisioneze? Ce note sa i se dea guvernarii Boc? Frankfurter Allgemeine Zeitung are o parere clara despre perfomantele fostului executiv si despre sansele lui M.R. Ungureanu.
"Nu protestele l-au silit pe Emil Boc sa demisioneze, ci propriul sau partid", scrie Karl-Peter Schwarz in editorialul sau aparut pe prima pagina a ziarului conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Teatru absurd la Bucuresti", se intituleaza acest articol despre schimbarile politice operate la carma Romaniei.
Karl-Peter Schwarz, un excelent cunoscator al istoriei si realitatilor contemporane romanesti si est-europene, analizeaza situatia de la Bucuresti din unghiul evolutiilor majore care au schimbat fata continentului.
Pe prima pagina a cotidianului din Frankfurt, un ziar reflectand convingerile unei bune parti a segmentului conservator german, ziaristul justifica socantul titlu al editorialului sau, ce evoca, textual "teatrul absurd de la Bucuresti".
Premierii, noteaza autorul, "se retrag din functie doar dupa ce au dat vizibil gres", asa cum au esuat premierul grec Papandreou si omologul sau italian, Berlusconi. "In Romania e altfel". In Romania "a demisionat un premier pe care colegii sai din UE il invidiaza si in care institutiile financiare internationale au incredere. In ziua in care Emil Boc a demisionat, Fondul Monetar International a acordat note excelente reformelor guvernului sau".
Revenind la ideea de teatru al absurdului, autorul e de parere ca propozitia pe care a rostit-o Emil Boc spre a-si lua adio i-ar fi putut-o sopti "compatriotul sau, Eugen Ionescu". Fiindca premierul si-a depus mandatul de sef al guvernului "pentru ca romanii sa-si pastreze ce au castigat: stabilitatea economica a tarii".
Succesele si esecurile unor guverne sunt azi usor de identificat "pe baza curbe