Doi centimetri mai sus, lovitura aplicată lui Galamaz ar fi fost fatală. Aşa au spus medicii care l-au tratat pe stelist. Ancheta care a urmat incidentului de la Petrolul - Steaua a stabilit că agresorul lui Galamaz consumase droguri de mare risc, înainte de meci. Venise în tribune cu un plan. Cu un scop.
Recuperarea lui Galamaz a durat 45 de zile. Procesul s-a judecat repede, iar huliganul care l-a lovit a primit pedeapsă 3 ani de închisoare cu suspendare. Pedeapsa maximă pentru “ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice”. Plus despăgubiri de 50.000 de lei. Acum e în libertate.
Legea pentru combaterea violenţei pe stadioane s-a asprit între timp, dar procesul intentat de Galamaz s-a judecat după legile vechi. La fel ca şi procesul ultraşilor care l-au bătut pe cameramanul Jandarmeriei, pe 7 mai 2008, la Cluj. Unul dintre ei, Paul Adrian Stanciu, a primit şase ani de închisoare, pentru tentativă de omor deosebit de grav. În 2009, a cerut să fie judecat în libertate. Argumentul forte al apărării: l-a lovit pe jandarm cu pumnul, nu cu dala. “Recunosc, e grav că l-am lovit şi cu pumnul, nu trebuia să o fac. De ce-am luat acea dală de jos? Fiindcă eram sub influenţa băuturilor alcoolice şi pentru că am văzut că şi alţii au făcut la fel”, a spus inculpatul. Celălalt argument forte: presiunea mediatică asupra judecătorilor.
Parchetul i-a respins cererea lui Stanciu. La un an de la eveniment, din grupul de patru huligani arestaţi, doar el se mai afla în arest. Ulterior, doi dintre ei au primit pedepse cu închisoarea cu executare. În iunie anul trecut, de după gratii, Stanciu făcea următoarele afirmaţii pentru “City News”: “Regret că i-am dat doar un pumn. Am rămas cu un gust amar al justiţiei care e în România. Am fost băgat doar ca să fiu dat exemplu”.
Jandarmul bătut, Gabriel Romulus Oşan, a stat 75 de zile în spital