Revenirea bursei din acest început de an a fost atât de surprinzătoare, încât nici managerii profesionişti ai fondurilor de acţiuni nu se aşteptau la ea, astfel că cele mai profitabile fonduri mutuale au fost cele care au fost cel mai puţin administrate de manageri şi doar au copiat structura indicilor de acţiuni. Analiştii spun însă că pe termen lung câştigătoare vor fi fondurile în care administratorii se implică activ.
Fondul pe indice Certinvest BET-FI Index este performerul începutului de an cu un randament de 22,46% în intervalul cuprins între 31 decembrie 2011 şi 7 februarie 2012. Pe locul secund se situează tot un fond pe indice - BT Index România ROTX cu un randament de 17,7%, iar pe locul al treilea se situează fondul de acţiuni administrat activ KD Maximus cu un plus de 16,3%.
Un fond pe indice investeşte în acţiunile cuprinse în structura unui indice bursier. Principala responsabilitate a managerului este să se asigure că structura portofoliului este identică cu cea a indicelui pe care fondul îl urmăreşte.
Spre deosebire de administratorul unui fond de acţiuni administrat activ, care trebuie să aleagă din zeci de companii listate pe bursă pe cele cu cel mai mare potenţial de creştere, să stabilească cât de mult expune fondul pe o anumită companie şi să aibă grijă să nu depăşească limitele impuse de reglementări.
Astfel că randamentele obţinute de Certinvest BET-FI şi BT Index România ROTX se datorează evoluţiei indicelui bursier BET-FI, din care fac parte acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, şi respectiv evoluţiei indicelui bursier ROTX, al celor mai lichide companii de la bursă, în timp ce performanţa lui KD Maximus s-a datorat deciziilor şi strategiei stabilite de administrator.
Cu toate acestea, deşi sunt cele mai performante fonduri mutuale, Certinvest BET-FI şi BT Index Romania ROT