O dată cu venirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Guvernului, PSD şi PDL vor putea în sfârşit să negocieze, eliminându-l din ecuaţia formală pe Traian Băsescu.
Deja, discursul binevoitor al liderului PSD la şedinţa de învestitură a Cabinetului Ungureanu sugerează o schimbare de strategie a socialiştilor atât faţă de aliaţii lor din USL, cât şi faţă de noul guvern.
Victor Ponta a fost prezent în Parlament nu doar pentru a reprezenta Opoziţia la instalarea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) sau pentru a-i transmite noului premier în ce condiţii va fi sprijinit de colegii săi, ci mai ales pentru a transmite un mesaj politic: alianţa dintre PSD şi PNL nu este definitivă. Liderul socialiştilor a spart în acest fel boicotul convenit de USL împotriva puterii, prin instaurarea grevei parlamentare, delimitându-se indirect de poziţia intransigentă a preşedintelui PNL, Crin Antonescu.
Discursul critic, dar prietenos, ţinut ieri de Victor Ponta în absenţa parlamentarilor USL legitimează votul la limită primit de MRU şi deschide uşa negocierilor dintre Putere şi o parte a Opoziţiei, chiar dacă şeful liberalilor, Crin Antonescu, a ţinut să spună că „Guvernul Ungureanu este o lucrătură, o făcătură a regimului Băsescu pentru a încerca să amâne confruntarea populară". Pentru Antonescu, prezenţa copreşedintelui USL în Parlament şi discursul ţinut de el acolo ar fi simple „exerciţii retorice", iar liberalii nu se potrivesc „stilistic" cu „suflul nou" al lui Victor Ponta, care ia de bun Guvernul Ungureanu.
În vreme ce preşedintele PNL îşi stăpânea cu greu enervarea, după ce a fost luat prin surprindere de poziţia pozitivă a lui Victor Ponta, mai mulţi parlamentari PSD declară că se pregătesc de o colaborare cu guvernul Ungureanu. Această potenţială colaborare a fost de altfel schiţată în discursul său de li