Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, întâmpină rezistență din partea Bundesbank asupra relaxării criteriilor de accesare a împrumuturilor pe trei ani de zile oferite băncilor europene, fapt care ilustrează neliniștea Germaniei față de măsurile implementate de către președintele BCE pentru a susține sectorul bancar european.
Consiliul de guvernanță al BCE a acceptat, joi, cererea a șapte bănci centrale naționale de a mări lista activelor care pot fi folosite drept garanții pentru finanțarea BCE. Acest lucru ar putea crește în mod semnificativ numărul băncilor care se vor împrumuta de la BCE la a doua licitație de împrumuturi pe trei ani, licitație care va avea loc pe 29 februarie, permițându-le, cel puțin teoretic, să se împrumute cu încă 200 de miliarde de euro pe lângă lichiditățile care puteau fi accesate în mod normal, anunță publicația financiară „Financial Times”. În decembrie, mai mult de 500 de bănci s-au împrumutat cu 489 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, Jens Weidmann, președintele Bundesbank, și-a exprimat îngrijorarea asupra reducerii standardelor de creditare iar Draghi a recunoscut că decizia consiliului nu a fost unanimă. Neliniștea Bundesbank este semnificativă și pentru că Draghi a încercat să repare relațiile dintre BCE și Banca Centrală a Germaniei, relații afectate de conflictele dintre predecesorul acestuia, Jean-Claude Trichet, și decidenții politici germani asupra măsurilor de gestionare a crizei.
Draghi contra Bundesbank
Operațiunile de refinanțare pe termen lung lansate de BCE la sfârșitul anului trecut au ușurat în mod drastic problemele de finanțare cu care se confruntă băncile și au crescut nivelul de încredere în uniunea monetară a Europei.
Inițial, Bundesbank a susținut aceste măsuri, dar, recent, se pare că îngrijorările Băncii Centrale a Germaniei au crescut. Weidmann