Zaharul capata o reputatie din ce in ce mai rea. Tot mai multi cercetatori incearca sa dovedeasca stiintific legatura dintre consumul mare de zahar si aparitia diabetului, a obezitatii si chiar a cancerului.
O realitate de netagaduit este ca in societatea de astazi se consuma foarte mult zahar. Se poate spune ca din punct de vedere alimentar traim o etapa unica in istoria omenirii, marcata de sistemul de prelucrare a hranei, care contine cantitati uriase de alimente cu indice glicemic ridicat: zahar rafinat si amidon.
Cresterea rapida a consumului de zahar este pusa in evidenta de statisticile din industria zaharului date publicitatii in unele tari. De exemplu, la inceputul secolului XX, un francez consuma in medie 1 kg de zahar pe an. Astazi, in aceasta tara s-a ajuns la un consum mediu pe locuitor de 35 kg pe an, iar in SUA se estimeaza ca acest consum ar fi aproape dublu.
In ceea ce priveste aparitia diabetului, cercetarile medicale nu au dovedit o legatura directa intre diabetul de tip II si zahar, relateaza passeportsante.net. Chiar si diabeticilor le este permis un consum mic de zahar, in situatia in care isi gestioneaza corect consumul de alimente dulci.
Problema este ca zaharul, in timp si in cantitati mari, are ac efect epuizarea pancreasului, iar la unele persoane duce chiar la instalarea obezitatii. Prin acesti doi factori se poate dovedi legatura zaharului cu diabetul.
Epuizarea pancreasului. Diabetul de tip II este o boala care se formeaza in ani (la unele persoane se descopera, la analize, o stare de prediabet). El se declanseaza atunci cand pancreasul nu mai poate secreta suficienta insulina pentru a face fata zaharului consumat.
Din punct de vedere genetic, suntem limitati in fata adaosului de zahar in alimente. Pancreasul, obligat sa secrete cantitati mari de insulina, in special