În intervalul 16 iunie-16 octombrie 2011 a putut fi vizitat, la Bucureşti, Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România. Catalogul de faţă reaminteşte acţiunile muzeului.
Deschis la etajul 4 al MNAC, muzeul a avut două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum şi un spaţiu pentru dezbateri. Iubitorii de BD au putut vizita expoziţia permanentă de tezaur care a cuprins lucrări originale ilustrând istoria benzii desenate româneşti, precum şi patru expoziţii temporare dedicate lucrărilor contemporane. Au fost organizate, de asemenea, o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori şi editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte.
Printre evenimentele internaţionale s-au numărat proiecţii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac şi de Centrul Ceh în luna iulie, o retrospectivă a ultimilor 17 ani de animaţie britanică oferită de British Council, în septembrie şi octombrie (cinci proiecţii), şi expoziţia artistului portughez Eugénio Silva, o propunere a Institutului Camões şi a Ambasadei Portugaliei în România, în septembrie; pe parcursul întregului muzeu, vizitatorii au avut acces la o bibliotecă internaţională cu titluri selectate de Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Bandă Desenată şi Centrul de Carte Germană.
"Vom încerca pe parcursul unei perioade limitate de timp să arătam diversitatea şi bogăţia celei de a noua arte în România, să demonstrăm