Unul dintre cele mai vechi dintre marile studiouri cinematografice din lume, legendarul Babelsberg din Berlin, îşi aşteaptă invitaţii - staruri europene şi americane - pentru a sărbători, începând de duminică, împlinirea a 100 de ani de la înfiinţare, informează AFP.
Babelsberg a supravieţuit nazismului, comunismului şi profită în prezent de statutul său legendar pentru a atrage fani precum Quentin Tarantino şi pentru a-şi depăşi concurenţii din Londra, Praga şi Budapesta.
Marlene Dietrich a debutat la Babelsberg, aceleaşi studiouri care au produs superproducţia "Metropolis" în 1926, unde Alfred Hitchcock a învăţat primele secrete ale meseriei de cineast, lucrând ca asistent de regie.
De la înălţimea celor 100 de ani de existenţă - care se vor împlini pe 12 februarie - Babelsberg îşi contemplă trecutul său glorios şi priveşte cu seninătate spre un viitor care îi va aduce probabil multe alte producţii de prestigiu.
"Toţi cei de la Hollywood spun: «Ce istorie mare! Este o onoare să lucrez aici» - fie că e vorba de Tom Hanks sau de Tarantino, care cunoaşte bine toate filmele realizate aici", a declarat Eike Wolf, directorul departamentului de comunicare al studiourilor Babelsberg.
Tom Hanks a turnat recent în acest studio filmul "Cloud Atlas", realizat după un bestseller de David Mitchell, cu Halle Berry şi Susan Sarandon.
Quentin Tarantino a reconstruit la Babelsberg un cinematograf francez de altădată, doar pentru plăcerea sa de a-l face să explodeze apoi, cu Hitler în interior, la sfârşitul filmului său "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds", iar Clive Owen a distrus, tot la Babelsberg, o replică a muzeului Guggenheim din New York, într-o scenă din filmul "The International: Puterea banului".
"Berlinul este foarte interesant pentru cineaştii creativi şi este mult mai abordabil faţă de Londra", a explicat patronul a