Vitaminele iernii
* Faptul ca fructele uscate sunt extrem de folositoare este cunoscut de toata lumea, cu toate astea, majoritatea oamenilor le folosesc mult mai rar decat alte produse alimentare. In cel mai bun caz, smochinele si curmalele se cumpara de Craciun, prunele uscate se mananca in post, iar fructele confiate sunt puse ca adaos la produsele de patiserie. Mare greseala! Desi uscate, fructele isi pastreaza continutul in minerale si vitamine, si iarna dobandesc valoare de medicament *
Desi poate parea ciudat, fructele uscate au ajuns obiect de studiu la congrese internationale, unde nu sunt studiate ca alimente, ci ca medicamente naturale cu proprietati de exceptie. Recent, savantii englezi, prin vocea autoritara a profesorului Gary Williamson din Leeds (University of Leeds), au confirmat ca fructele uscate ajuta la normalizarea metabolismului, combaterea cancerului si a bolilor de inima, la diminuarea tulburarilor metabolice.
Potrivit cercetatorului de la Universitatea din Leeds, fructele uscate ar trebui incluse in dieta zilnica a familiei, deoarece ele contin multe vitamine, antioxidanti si celuloza. "Oamenii au spus intotdeauna ca fructele uscate sunt delicioase, dar ei nu-si pot imagina cat sunt de folositoare sanatatii, deoarece sunt bogate in polifenoli care intaresc imunitatea organismului si protejaza celulele de distrugere. In plus, fructele imbunatatesc activitatea musculara, intineresc pielea si ajuta in lupta impotriva infectiilor. Doar acum am inceput sa intelegem efectul lor protector", a conchis dr. Williamson.
Ce fructe sa alegem?
La aceasta intrebare raspundem cu "din pacate"... Da, din pacate, in timpul iernii se gasesc tot mai putine fructe autohtone, naturale, iar cele ce inca mai au aspect comercial (merele, de exemplu) au pierdut in cadrul procesului de pastrare o parte din vitamine. Cele