Foto: Thinkstock Camera Deputaţilor dezbate astăzi controversata Lege „Big Brother”, aflată la a doua tentativă de aprobare în România, după ce a fost declarată neconstituţională în 2009. Propunerea legislativă vizează reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, internet şi telefonie. În acest context, mai multe ONG-uri au trimis ieri o scrisoare deputaţilor, prin care se cere respingerea propunerii legislative.
„Noua propunere legislativă aflată în dezbaterea Camerei Deputaţilor nu doar că nu rezolvă problemele de neconstituţionalitate, ci chiar este o variantă mai periculoasă pentru drepturile cetăţenilor, cu o procedură vagă şi neclară de acces la date. De asemenea, amintim că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a refuzat avizarea proiectului, Senatul l-a respins în unanimitate de voturi, iar Guvernul României a refuzat să îl susţină public”, se arată în documentul semnat de ONG-uri precum Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki etc. De asemenea, se are în vedere că România a mai semnat şi scandalosul tratat ACTA. „Având în vedere evenimentele din acest început de an din România, nu credem ca avem nevoie de încă un motiv pentru a stârni nemulţumirea populaţiei şi mai ales a utilizatorilor de internet, deja radicalizaţi şi de semnarea ACTA de către România.”
Potrivit Legii „Big Brother”, furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului vor avea obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unei baze de date, în format electronic, în vederea reţinerii, pentru o perioadă de şase luni de la data efectuării