Pentru prima dată din 1978 încoace, Comisia pentru Reglementare Nucleară din SUA a aprobat construirea unui reactor nuclear pe teritoriu american. Proiectul va costa echivalentul a 11 miliarde euro şi se vrea începutul unei „Renaşteri Nucleare” în America.
SUA nu şi-au pus niciodată problema să renunţe la producţia de energie din surse nucleare. Lobby-ul pro nuclear este de altfel extrem de puternic în culisele de la Washington, deşi, după catastrofa de la Fukushima, preşedintele Obama a ordonat teste la centralele atomice americane, discursul administraţiei sale este vădit pro nuclear.
Viitoarele două reactoare nucleare vor completa instalaţiile deja existente la centrala Vogtle din statul Georgia. Lăudătorii iniţiativei subliniază specificaţiile avansate de securitate ale reactoarelor şi, nu în ultimul rând, crearea a 25.000 de locuri de muncă. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi chiar anul 2016.
În prezent, în SUA funcţionează circa 100 de reactoare nucleare în 60 de centrale atomice.
Temă de campanie şi în Franţa
Energia nucleară nu este temă de campanie numai în SUA (pentru că ţara va alege un preşedinte în noiembrie). Franţa este în plină dezbatere despre surse nepoluante de energie, dar centralele atomice sunt, de fapt, un subiect tabu în Hexagon. Joi, preşedintele Nicolas Sarkozy a vizitat o centrală de la graniţa franco-germană şi, spre bucuria celor 700 de angajaţi, a asigurat că instalaţia este sigură şi rămâne în funcţiune.
Această centrală de la Fessenheim este un punct central de dezbatere în campania electorală. Socialistul François Hollande a promis deja că va închide uzina în caz că ar fi reales şi că va reduce ponderea surselor atomare în producţia totală de energie. Sarkozy contrează: 240.000 de locuri de muncă ar fi în pericol, economia ar pica vertiginos.
Pentru prima dată din 1978 încoa