Premierul Vladimir Putin ar putea dizolva partidul pe care il conduce, Rusia Unita, si crea o noua formatiune politica, dupa alegerile prezidentiale din martie, au declarat, pentru Bloomberg, doua surse familiare cu acest plan.
Rusia Unita, pe care Putin a format-o in 2001, a pierdut majoritatea parlamentara de doua treimi in decembrie. Noul partid va avea probabil un nume diferit, un nou logo si o noua conducere, au precizat sursele citate, care sunt implicate in discutiile guvernamentale legate de acest plan si care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Purtatorul de cuvant al partidului, Natalia Virtuozova, a precizat ca nu este la curent cu un astfel de proiect.
Esecul la alegerile din decembrie, cand Rusia Unita a pierdut 77 de fotolii parlamentare, ramanand doar cu 238 de locuri din cele 450 ale parlamentului, este rezultatul unor "probleme cu radacini adanci", afirmase Putin, intr-o intalnire electorala cu simpatizantii sai, in 7 februarie.
"Reprezinta raspunsul oamenilor fata de neputinta partidului de a raspunde la injustitia adanc inradacinata", a explicat Vladimir Putin.
Putin (59 de ani), care a refuzat solicitarile opozitiei de repetare a alegerilor parlamentare, ar putea fi insa de acord cu organizarea unor alegeri anticipate in 2014, pentru a potoli valul de critici, spune Mihail Dmitriev, seful Centrului pentru Cercetari Strategice din Moscova, care consiliaza guvernul. Declaratia a fost facuta dupa intalnirea acestuia cu primul ministru, in 6 februarie. Alegerile legislative la termen sunt programate in 2016.
Vladimir Putin nu isi doreste alegeri anticipate, dar ar putea recurge la aceasta solutie daca situatia o impune, a spus Dmitriev, care a adaugat ca anticipatele sunt foarte probabile. De asemenea, Vladmir Putin ar putea sa-l schimbe pe Dmitri Medvedev, protejatul sau, din functia de pri