Nu sunt permise folosirea acidului sorbic şi desulfitarea
Nivelul sulfiţilor trebuie să fie cu cel puţin 30-50 mg/l mai mic decât la vinul obţinut prin metode convenţionale
Noul regulament se va aplica pentru recolta din acest an
Comitetul permanent pentru agricultura ecologică (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul organic, care vor fi publicate în Jurnalul Oficial în săptămânile ce urmează. Noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, permite producătorilor de vin organic să folosească termenul de "vin bio" pe etichetele lor. Etichetele trebuie să poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organică utilizat în UE, precum şi codul organismului de certificare, şi trebuie să respecte totodată şi celelalte norme de etichetare a vinului. Deşi există deja norme pentru "vinul produs din struguri organici", acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin.
Noul regulament prevede un subansamblu de practici vinicole şi stabileşte substanţele permise pentru obţinerea vinurilor organice, aşa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea pieţei comune (OPC) vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic şi desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfiţilor din vinul organic trebuind să fie cu cel puţin 30-50 mg/l mai mic decât la vinul obţinut prin metode convenţionale (în funcţie de conţinutul de zahăr rezidual). În afara acestui subansamblu de specificaţii, se aplică şi normele vinicole generale definite în regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe lângă respectarea acestor practici, "vinul bio" trebuie desigur să fie obţinut din struguri organici - conform definiţiei din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.
Noile norme aplicabile procesului de vinificaţie organic introduc o definiţie tehnică a "vinului bio", care respectă obie