După şapte zile de cercetări la Belgrad, delegaţia Fondului Monetar Internaţional a părăsit capitala Serbiei, nemulţumită de politica de austeritate a guvernului. Şefa delegaţiei, Zuzana Murgasova, a conchis că relaţiile dintre FMI şi Serbia să rămână neschimbate până la alegerile din mai. După alegerea noului guvern şi dezbaterea bugetului, experţii Fondului Monetar vor reveni la Belgrad în luna iulie.
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:
Intrând în anul electoral, Serbia a semnat în septenbrie cu FMI un contract de monitorizare pentru a evita cheltuieli exagerate în scopuri electorale. În acelaşi timp, s-a cerut un împrumut de 1,1 miliarde euro, „bani albi pentru zile negre”, adică pentru asigurarea solvabilităţii externe a economiei naţionale. Conform acordului stand-by, guvernul Serbiei s-a obligat să limiteze deficitul bugetar la 4,5 procente din valoarea Produsului Intern Brut, iar datoria ţării să nu depăşească 45% din valoarea PIB-ului. Petar Tomic: Economia Serbiei pe drumul Greciei?
Din cele comunicate presei, delegaţia Fondului Monetar nu are obiecţii la bugetul Serbiei pentru anul acesta. Cere însă o limitare mai riguroasă a cheltuielilor publice şi prevede că economia Serbiei nu va putea asigura anul acesta dezvoltarea proiectată de 1,5 procente. Din cauza acesta, experţii FMI au amânat discuţia despre cererea guvernului Ţvetkovici pentru un împrumut de 190 de milioane de euro pentru perioada de după alegerile parlamentare.
Comentând decizia Comisiei FMI, premierul Mirko Ţvetkovici a încercat vineri să explice că experţii FMI au confirmat situaţia financiară pentru anul trecut. Problema unui nou împrumut va fi discutată în iulie cu noul guvern. Şeful executivului este deja de câteva luni supus unui tir de critici ale economiştilor sârbi pentru faptul că în trei ani şi jumătate a majorat datoria ţării de la 8,7 m