A doua cea mai populara bautura din lume dupa apa este ceaiul. Ceaiul, popular indiferent de meridian, nu este doar o placere, ci o metoda prin care iti poti pastra sanatatea.
La nivel mondial, cele mai savurate ceaiuri sunt cel negru, alb si verde, scrie RealSimple.
Ceaiul negru reprezinta 75% din ceaiul baut la nivel mondial. Acesta este si tipul de ceai cu cea mai mare concentratie de cafeina, aproximativ 40 de miligrame la o ceasca. Pentru comparatie, o ceasca de cafea are undeva intre 50 - 100 de miligrame de cafeina.
In ceea ce priveste efectele sale benefice, pe primul loc se afla cantitatea mare de antioxidanti, care au capacitatea de a scadea in mod foarte eficient concentratia de colesterol din sange. Cercetarile au aratat ca cel putin trei cesti de negru pe zi micsoreaza riscul de atac cerebral cu 21%.
Ceaiul verde are o aroma delicata, concentratia de cafeina fiind mai mica, respectiv de 25 de miligrame la o ceasca. Este produs din acelasi tip de planta ca si ceaiul negru, dar daca in cazul acestuia procesul de fermentare este finalizat, in cazul ceaiului verde fermetarea este oprita intr-o faza primara.
In ceea ce priveste efectele benefice, ceaiul verde contine catehine, despre care se stie ca protejeaza de cancer si boli de inima. Un studiu a aratat ca o ceasca de ceai verde pe zi scade riscul bolilor cardiovasculare cu 10%.
Ceaiul Oolong, popular in Occident si Asia, este similar cu ceaiul negru, dar este fermentat pentru un timp mai scurt, ceea ce ii confera un gust mult mai bogat si o aroma speciala, foarte apreciata. Originar din provincia Fujian din China, este un ceai cu o usoara aroma de fructe, de tarie medie, care combina proprietatile ceaiului verde cu cele ale ceaiului negru. Procesul de fermentatie este oprit undeva intre cel necesar pentru ceaiul verde si cel al ceaiului